Blogs

De Sint Annastraat is te koop?!

May 12, 2022

De Sint Annastraat is te koop?!
Nijmegen is sinds kort een nieuw spel rijker, aan twee kanten te bespelen. Het enige echte Monopolyspel met aan de ene kant de mooiste en meest bijzondere plekjes van Nijmegen. De andere kant is volledig gericht op de 4Daagse. Een mooi cadeau om te geven en te krijgen. Deze officiële stadseditie is een idee van ondernemer Jan Diebels. Hij is eigenaar van een webshop met typisch Nijmeegse artikelen en zocht naar het ultieme product. “Naast tassen, biertjes en boeken ligt er nu een uniek Monopolyspel op de schappen. En het mooie is, de mensen die de touwtjes moeilijk aan elkaar kunnen knopen, zíj winnen de prijzen.”

Gezellig een spelletje doen, met vrienden en familie samen komen en trots zijn op Nijmegen. Deze elementen komen bij elkaar in het leven van de Nijmeegse ondernemer Jan Diebels én in het nieuwe Monopolyspel dat begin juli op de Nijmeegse markt komt. Anderhalf jaar geleden ging deze dobbelsteen rollen. “Ik wilde graag een bijzonder artikel voor mijn webshop ilovenijmegen.nl en ging aan tafel met ouders, vrienden en collega’s om hierover te brainstormen.”

Voordat dit spel op tafel ligt, moest er heel wat gebeuren. We bedachten eerst dat het unieke product een spel moest zijn, vervolgens viel de keus op het spel Monopoly. En toen viel het even stil. “Hoe krijgen we dit beschermde merk zo gek om ons een licentie te geven? Welke keuzes maken we bij de straten, de foto’s en de algemeen fonds- en kanskaartjes. Hoe doen we dat financieel?”

         

Maatschappelijk doel 

Het spel is te koop bij een van de kledingwinkels van Jan, Dedicated, aan het Koningsplein in Nijmegen. Het is ook online te bestellen, via zijn webshop. De organisatie van dit bordspel maar vooral de koppeling aan een maatschappelijk doel vroeg veel inspanning. Jan heeft zijn ogen niet in zijn zak, ziet en hoort over de armoede in de stad en dat raakt hem intens. “Bij het spel Monopoly gaat het vooral om geld verdienen, hebben, nemen. De tegenhanger is het blij maken van mensen, door te geven.”

Hij wil graag dat mensen die het niet zo breed hebben ook kunnen genieten van een uitje, een concert of een lekker hapje eten buiten de deur. “Om die reden vraag ik bedrijven, die het spel een warm hart toedragen, om vouchers te doneren, zodat we daar de minderbedeelden blij mee kunnen maken. Denk aan kaartjes van Doornroosje  of N.E.C., een overnachting bij Hotel van der Valk, een dinertje bij Manna of een luxe arrangement bij Sanadome, etc. De Vincentius Vereniging Nijmegen zorgt dat deze vouchers terecht komen bij de juiste mensen. Het leuke is dat de deelnemende bedrijven dat 5 jaar lang doen.”

Originele Nijmeegse speelstukken

Als kers op de taart heeft Jan 8 speciale speelstukjes laten maken bij de Tinnen Roos in Millingen. “Je kunt nu monopolyen met bijvoorbeeld een Waalbrugje, een St. Stevenskerkje of een wandelschoentje. Deze zijn als uitbreiding verkrijgbaar, je kunt ze natuurlijk bij meerdere bordspellen inzetten.”

Het unieke aan dit spel is dat het een dubbelzijdige stadseditie is, want die bestaat nog niet in Nederland. We verbinden onze stad met de 4Daagse en de Nijmegenaren met de wandelaars. “Ik hoop dat samenwerken, samen spelen verbroedert en positiviteit brengt als het even niet meezit.”

Bestel het spel hier: Monopoly